Handig om te weten

Grafische termen en begrippen

Bedrijfsidentiteit

De mate waarin jij je bedrijf wilt profileren.

Certified PDF

Dit is een Portable Document Format of PDF bestand dat voldoet aan de internationale richtlijnen van de Ghent PDF Workgroup. In deze voorschriften staan de PDF standaards voor elke druktechniek. Je kunt hierin onder meer de verwerking en toepassing van het kleurbeheer vinden evenals de papiersoort.

Colormanagement

Onder colormanagement verstaan we een tastbare methode om de kleurechtheid van een origineel zo getrouw mogelijk te dupliceren. Er bestaat in de grafische industrie een grote verscheidenheid aan apparatuur. Denk hierbij aan camera’s, scanners, printers en drukpersen. Daarvoor zijn ISO standaards opgesteld, om te zorgen dat overdracht van de gebruikte kleuren op het gewenste medium of papiersoort optimaal gebeurt.

DTP

Desk Top Publishing of DTP betekent letterlijk: publiceren vanachter je bureau. In de huidige tijd spreek je ook wel over ontwerpen of vormgeven.

Grafische hardware

Computer gestuurde systemen die het ontwerp als digitale data verwerken. Deze data wordt verzonden naar een uitvoerapparaat dat het ontwerp reproduceert.

Grafische software

Programma's voor het vormgeven van tekst en beeld, waarna wij het kunnen reproduceren.

Huisstijl

Een huisstijl bestaat uit specifieke bedrijfskenmerken waarmee je de uitstraling van je bedrijf toepast op communicatiemiddelen. Denk daarbij aan drukwerk, bedrijfsartikelen en andere media.

Logo

Een logo is een woordmerk of beeldmerk waarmee jij je onderneming uitdraagt naar de mensen. Het zorgt voor herkenbaarheid en onderscheid.

Styleguide

Een styleguide is een grafische handleiding. Hierin staat hoe grafici jouw huisstijl moet toepassen. Het bevat de meest voorkomende specificaties waaronder kleurgebruik, lettertypes en toepasbaarheid van het logo.

DKGS ontwerpt en realiseert het!